Nu är du fri kära mormor

Hon har levt ett långt liv, min fina mormor Inga-Lisa. Hon blev dryga 90 år. En talangfull kvinna där konstnären inom henne, fick komma ut i sin fulla blom på ålderns höst. Som många i hennes ålder, fick hon slita ont tidigt. Hon var störst av tre syskon, och blev tyvärr inte sedd av sin stränga far. Hon var  hjälpreda / piga redan vid 12 års ålder, och under många år fick hon jobba hårt. Hennes mor och far skilde sig, då hennes far drack mycket. Då på den tiden var det en stor skam! Hon växte upp och blev en snygg dansant kvinna, som sydda sina egna kläder. ( Hon hade alltid snygga skor eftersom hon jobbade i skobutik) Otrolig på att skapa med händerna.
I medelåldern fick hon svåra rygg problem och ständig värk som resulterade först i ett fortsatt liv på kryckor  sedan rullstol. Under den här tiden handarbetade hon  och målade tavlor. Jättefina tavlor! Ju äldre hon blev , så blev det för jobbigt för henne med värkande axlar att måla tavlor. Då blev det att hon började måla på porslin. Ingen kunde slå min mormor på att måla vackra blommor på porslin!

Jag växte upp med att alltid kunna gå hem till mormor efter skolan.Hon var ju alltid hemma, då hon inte kunde jobba mer. Hon inspirerade mig att lära mig handarbeta, måla på porslin, sy egna kläder, fast jag är inte alls lika duktig som hon var. Även om hon många gånger hade hemsk värk så var hon alltid noga med att hennes yttre var perfekt. Håret på plats, make upen fin, och lagom och kläderna snygga och välvårdade. Även i hennes höga ålder och lite dement, så var det noga med ögonbrynen, läppstiftet ,dagkrämen och håret. Det har lärt mig att man så länge man kan, skall måna om sig inte bara på insidan utan även utsidan. Det hjälper till att må något bättre, och kanske känna sig något nöjdare med sig själv.

Visst kunde mormor vara bitter ibland, vilket man kan förstå. Hon har inte haft ett lätt liv.

Jag vill salutera min fina mormor, som somnade in för evigt sent igår kväll. Jag önskar att hon förstått vilken fin förebild hon var och är. Jag försökte säga det, men jag vet inte om hon riktigt förstod det.

Nu är du fri som fågeln, och får äntligen slippa din värkande kropp. Du har hittat ljuset, där du skall få förvandlas till en ängel. Tack för all kärlek mormor!

Love forever Yvonnebild Ljusetbild mormors blomma

 

11 reaktion på “Nu är du fri kära mormor

 1. Anna

  Jag beklagar sorgen. Vilken djup & fin läsning om din mormor. Hon var vacker, jag minns du la upp en bild på henne där du & morfar var med, för några år sedan. Då tänkte jag vad lik du var din mormor till utseendet! Sköt om dig Yvonne, Kram, Anna

  Svara
 2. Yvonne Ryding Inläggsförfattare

  Hej Lis,
  Tack, det kändes skönt att få skriva om henne, även om det bara blev en bråkdel av hennes liv.
  Kram Yvonne

  Svara
 3. Mariab

  Uttrycket att det alltid är för tidigt när våra nära lämnar jordelivet! Alltid frågor man skulle ställt och upplevelser som man skulle gjort tillsammans. Minnena av våra kära finns för alltid kvar och finns tryggt i våra hjärtan! Min mormor dog 1979 och det känns som om det var igår-hon lever fortfarande i mitt hjärta och vid mitt sängbord har jag ett foto på mormor som rider på en åsna. Bara jag ger bilden en blick så blir jag varm i hjärtat och kan inte låta bli att le!! Efter ett hårt liv så hann hon njuta några år och se sig om i världen-det var hon och alla andra mor/farmödrar mer än värda!! / Maria

  Svara
 4. Yvonne Ryding Inläggsförfattare

  Vad härligt att läsa att din mormor fick njuta några år och resa runt i världen! Håller med det är dom verkligen värda! Kram Yvonne

  Svara
 5. Yvonne Ryding Inläggsförfattare

  Hej Maggan! Tack, – ja hon var stolt, och jag tror det blev en höjning i hennes liv när allt intressant hände med mig. Kram vi ses! Yvonne

  Svara
 6. Ann-Sofie Wallbom

  Kommeren ihåg Inga-Lisa som var bra vän med min mormor Ella man gick dit ibland skolan o busade med dig o Anders eftersnom skolan låg så nära, väntade alltid på någon av er, tyvärr kunder jag inte närvara vid cermonin som jag hörde var fin, Med vänlig hälsning kram Ann-Sofie med fam

  Svara
 7. Yvonne Ryding Inläggsförfattare

  Hej Ann-Sofie!
  Tack för ditt mail! – Ja det blev en väldigt fin cermoni, precis som jag tror mormor hade tyckt om.
  Kram Yvonne

  Svara

Kommentera