Invigning av 37:nde Ekoparken i Sverige.

Vad mycket jag lärt mig idag! Ni kommer ihåg branden i slutet på Juli och i början av Augusti 2014.

En mänsklig katastrof, där en människa fick sätta livet till, en väldigt svårt bränd. Två bofasta hem brann upp och ett 70-tal fritidshus brann också upp. Fortfarande så är det många som lever med hemska minnen. Många av oss följde brandens framfart på nyheterna , och man förstod inte hur fort det går när det väl börjar brinna. Framfarten var ca 90 meter i minuten, vissa dagar . Beroende på hur mycket det blåste. Ca 700 personer var involverade för att bekämpa  elden. Ett stort antal frivilliga, som enligt brandchefen med yttersta ansvaret Lars -Göran Uddholm, var avgörande för att få ett så snabbt slut som möjligt.

Att vi hjälps åt när nöden är som störst, är vackert att veta.

 Idag 2 år senare har skogen börjat hämta sig. Det finns ca 100 000 kubikmeter bränd ved, och för alla insekter är det rena lyxrestuarangen. Vissa väldigt unika fågelarter jag tagit sig dit. Många trädskott är har rota sig, och mossar gör det grönt mellan utbrända o svarta stubbar.

Man lägger mycket tid på att ha hela utvecklingen av skogen under lupp. Ekoparken Öjesjöbrännan heter det. Ligger nära Ramnäs i Västmanland.  

Det var en mänskligkatastrof, men för skogen och dess invånare  var det tvärtom. 

Kommentera